HUMAN ERROR

Eurorack: modules, stroomvoorziening en busboards

Vanuit mijn eigen behoeftes en visie op synthese en studio-ontwerp heb ik een kleine selectie onderdelen voor Eurorack synthesizers ontwikkeld.

In iedere studio die eisen stelt aan de kwaliteit van het geluid is een goede stroomvoorziening van groot belang. Een stabiele stroomvoorziening en degelijke aarding worden vaak laag geprioriteerd omdat het duur kan zijn en veel tijd en inzet vergt om goed te organiseren. Toch is het zonde wanneer een Eurorack case met honderden of duizenden euro's aan modules aangesloten worden op een goedkoop en/of matig voedingsdistributiesysteem. De uitrusting van een studio bestaat uit precisie-instrumenten, en vereisen een degelijke stroomvoorziening. Disclaimer: Bij sommige genres is het minder relevant en kan (ongewenste) noise, ruis en gekraak een gewenst effect zijn.

Eurorack High Performance Bus Boards [84HP & 114HP]

Om de modules van de benodigde +12V, -12V en 5V te voorzien wordt een bus board gebruikt. De individuele modules worden hierop aangesloten om te voorkomen dat er voor iedere module stroomkabels vanaf de PSU (Power Supply Unit) moeten worden getrokken (Ster distributie). Alle stroom die benodigd is voor die modules lopen door dit bus board. Het is daarom belangrijk dat dit onderdeel de stroom niet beïnvloedt. Wanneer het vermogen (ampères) hoger wordt bestaat de kans dat het bus board teveel weerstand biedt en daarmee de voltages afnemen. Dat kan aanzienlijk zijn, met als gevolg dat er geen +12V maar slechts nog (bijvoorbeeld) +11.8V overblijft. Dat is onwenselijk.

Dit bus board bestaat uit 4 lagen van massief koper over de hele lengte en breedte. Zo kunnen gehele lagen toegewijd worden aan een enkele ‘rail’, zoals de +12V en -12V. Het resultaat is dat de interne weerstand van het bus board afneemt, en de capaciteit om veel vermogen door te geven juist toeneemt. De GND-rail is over twee lagen verdeeld om zo de interne weerstand nog verder te verlagen. Interne interferentie tussen de ‘rails’ wordt verder afgenomen door de fysieke scheiding van de ‘rails’. In combinatie met 29 (84HP) of 23 (114HP) kwalitatieve connectoren en 3 status LED’s voor de indivudle ‘rails’ is dit een oplossing voor stroomdistributie geschikt voor de moderne Eurorack case. De 84HP versie is geschikt om 2 rijen (2U) aan modules te voeden door deze strategisch in het midden te plaatsen.

De 84HP versie van het busboard komt met bevestigingsmateriaal waarmee het met weinig moeite gemonteerd kan worden in de case. In plaats van de gebruikelijke Faston connector zijn deze bus boards voorzien van Phoenix schroefconnectoren waar tot 1.5mm2 draad aan gemonteerd kan worden.

Maten 84HP: Breedte 44cm, hoogte 5.5cm, diepte 1.5cm 114HP: Breedte: 50cm, hoogte 4cm, diepte 1.5cm

Eurorack Line Level Converter

Zet instrument signaal om naar Euro-levels en vice versa.

Deze module is ontworpen voor studio's die zowel Eurorack- als studio-apparatuur op ‘line-level’ bevatten. Het bevat 8 ingangen om Euro-levels naar ‘line-level’ te verzwakken, en ook 8 ingangen om ‘line-level’ om te zetten naar Euro-levels. Alle kanalen zijn op elkaar afgestemd zodat je eenvoudig stereosignalen kunt gebruiken.

De module is zo transparant mogelijk, dus zelfs de verzwakkende (attenuation) delen worden gebufferd en gebruikt geen krakerige pots, maar in plaats daarvan hoogwaardige weerstanden bij alle inputs en outputs. OPA1679 op-amps met zeer lage vervorming, audiokwaliteit condensatoren en uitgebreide tests om er zeker van te zijn dat je deze module helemaal niet kunt horen terwijl hij zijn werk doet. Dat is wat je wilt toch?

Omdat alle inputs en outputs gebufferd zijn, maakt het niet uit wat je erop aansluit. Vintage gitaarpedalen? 19-inch effectapparaten? Moderne synths, drummachines? Geen probleem.

De verhouding is vast ingesteld om met 10 te verzwakken en te versterken met 10. Op verzoek kunnen deze verhoudingen worden gewijzigd. Het gebruikt mini-jack-aansluitingen om ruimte te besparen en de module betaalbaarder te maken. Maar aan de achterkant vind je header-punten om wat grotere sockets te solderen als je dat wilt.

  • +12V 20mA
  • -12V 20mA
  • 20mm diep
  • 14HP

Info en bestellen

Heb je interesse in producten op deze pagina? Neem dan contact op!